Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Η παραβατικότητα των Ελλήνων οδηγών.

Η γενεσιουργός αιτία της παραβατικότητας των Ελλήνων οδηγών είναι οι πινακίδες σήμανσης.
Οι πινακίδες σήμανσης που υπάρχουν σε δρόμους των μεγάλων πόλεων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πινακίδες άνω των 40 ετών κι ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τότε εποχής, όταν τα αυτοκίνητα ήταν πολύ λιγότερα από τα σημερινά.
Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να είναι αδύνατο να τις σεβαστεί κάποιος, ακόμη κι όταν το θέλει.
Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα:



1.  Εάν οι πολίτες της Αθήνας, πάρκαραν σύμφωνα με τα σήματα, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα θα έφταναν μέχρι τη Λαμία..

2.  Συναντά κάποιος σε μια διαδρομή 11 πινακίδες που τον προειδοποιούν για επικίνδυνη στροφή δεξιά, ενώ η στροφή είναι μεν δεξιά αλλά δεν είναι καθόλου επικίνδυνη, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην δωδέκατη στροφή η οποία μπορεί να είναι όντως πάρα πολύ επικίνδυνη;
Πόση ευθύνη μπορεί να φέρουν οι 11 προηγούμενες πινακίδες στο μοιραίο λάθος που ίσως κάνει κάποιος οδηγός νομίζοντας ότι κι αυτή θα 'ναι σαν τις προηγούμενες;

3.  Μέχρι πριν από λίγο καιρό,  για να πάει κάποιος στη Μάνη οδηγώντας συντηρητικά ήθελε κάτι λιγότερο από 4 ώρες.  Ακολουθώντας πιστά το όριο ταχύτητας,εκτός του ότι θα έκανε πάνω από 7 ώρες,  θα δημιουργούσε κι ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα πίσω του.


4.  Αναρωτήθηκε κανείς, τι επιπτώσεις  έχουν στην οδηγική συμπεριφορά, τα STOP που υπάρχουν στα στενά;
Αυτοί που γνωρίζουν την ύπαρξή τους και κινούνται στον κάθετο δρόμο, αυξάνουν ταχύτητα με αρνητικές επιπτώσεις.
Μια δεύτερη ομάδα ανθρώπων, παραβιάζει την εκ δεξιών προτεραιότητα, υποθέτοντας ότι ο άλλος έχει STOP.
Μεγαλύτερο όμως πρόβλημα απ' όλα αυτά είναι το γεγονός ότι πολλοί οδηγοί έχουν πάψει να σέβονται το STOP όσο θα έπρεπε, λόγω του ότι συναντούν καθημερινά δεκάδες STOP τα οποία είναι ουσιαστικά άχρηστα.

Το  σημαντικότερο  είναι  ότι κάποιος κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής διασταυρώνεται με πάρα πολλά μη ρεαλιστικά σήματα, τα οποία με την πάροδο του χρόνου του δημιουργούν την αίσθηση της μη αναγκαιότητάς τους.  Γενικεύει και  η γενίκευση αυτή είναι καταστροφική.



Αν μια μέρα όλοι οι Έλληνες αποφασίσουν να σεβαστούν όλα τα σήματα (είτε αφορούν ταχύτητα, είτε προτεραιότητα, είτε στάθμευση), θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό κομφούζιο όλων των εποχών.

Οι πινακίδες σήμανσης αποδεικνύουν,  πως το "ρολόι"  στην Ελλάδα σταμάτησε τη δεκαετία του 60..

Δεν υπάρχουν σχόλια: