Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Πρόταση για τα εργασιακά.


Η πρόταση  αυτή αφορά  άμεσα ελάχιστους εργαζόμενους, η υλοποίησή της όμως  θα επηρεάσει τους πάντες, θα “λύσει τα χέρια” των επιχειρηματιών.

Με την υλοποίηση της πρότασης  αυτής θα επιτευχθούν:
• Μείωση της ανεργίας.
• Αύξηση της παραγωγικότητας.
• Αύξηση της ανταγωνιστικότητας λόγω:
1. Μείωσης του κόστους.   
2. Αύξησης της παραγωγικότητας.


Η πρόταση αυτή είναι η εξής:
Η αποζημίωση, σε περίπτωση απολύσεως εργαζομένου, του οποίου ο μεικτός μηνιαίος μισθός* είναι πάνω από 7.000  ευρώ/μήνα, να  υπολογίζεται κατόπιν “διορθώσεως” του μισθού του.

*[Ίσως είναι καλύτερα, σε αυτή μόνο την περίπτωση, να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο μέσος μηνιαίος μισθός από 1/1/2004 μέχρι τη στιγμή της απολύσεως]

Η “διόρθωση” αυτή θα γίνεται μόνο για τον υπολογισμό της αποζημίωσης και είναι η εξής:

• Εάν ο μέσος  μεικτός μισθός, του προς απόλυση εργαζόμενου,  είναι 7.000 -8.000 ευρώ/μήνα, η αποζημίωση να υπολογίζεται σαν ο εργαζόμενος αυτός  να είχε μεικτό μισθό 7.000 ευρώ/μήνα.

• Εάν ο μέσος  μεικτός μισθός, του προς απόλυση εργαζόμενου,  είναι πάνω από 8.000 ευρώ/μήνα, η αποζημίωση να υπολογίζεται σαν ο εργαζόμενος αυτός  να είχε μεικτό μισθό ο οποίος βγαίνει από τον κάτωθι  “μαθηματικό τύπο διόρθωσης”©:

“ΔΜ = Ψ1+Ψ2-Μ” ©

ΔΜ= διορθωμένος μισθός (ευρώ/μήνα), επί του οποίου θα υπολογιστεί η αποζημίωση.
Μ= μέσος μεικτός μισθός(ευρώ/μήνα)
Ψ1,Ψ2= τα δυο άκρα της “ψαλίδας” του εύρους εξομοίωσης.  
(Στην περίπτωσή  μας  Ψ1=7.000, Ψ2=8.000.)

Εάν το αποτέλεσμα είναι μηδέν, ή αρνητικό (μέσος μεικτός μισθός πάνω από 15.000 ευρώ/μήνα), η απόλυση γίνεται χωρίς καμιά απολύτως αποζημίωση.

Παραδείγματα:
Μ= 9.000 ευρώ/μήνα → ΔΜ= 6.000 ευρώ/μήνα
Μ= 12.000 ευρώ/μήνα → ΔΜ= 3.000 ευρώ/μήνα
Μ= 14.000 ευρώ/μήνα → ΔΜ= 1.000 ευρώ/μήνα
Μ= 15.000(+) ευρώ/μήνα → ΔΜ=  0
[Το Ψ1 και το Ψ2 είναι ενδεικτικά και μπορούν να αλλάξουν. Πχ (Ψ1=8.000, Ψ2=9.000) ή  (Ψ1=8.000, Ψ2=10.000)]

Με την υλοποίηση της πρότασής μου, οι επιχειρηματίες που θα αναγκαστούν να κάνουν απολύσεις, για να γλυτώσουν την επιχείρησή τους, θα απολύσουν τους διευθυντές.  Τα “ρετιρέ” γενικότερα.

Εάν μια μεγάλη επιχείρηση,  αναγκαστεί να κάνει περικοπές ύψους 100.000 ευρώ /μήνα, θα απολύσει έξι  διευθυντές, αντί να απολύσει εκατό εργαζόμενους.

Εάν απέλυε εκατό εργαζόμενους, θα έστελνε στο ταμείο ανεργίας (και αργότερα στους “κάδους”) εκατό εργαζόμενους,  οι οποίοι δε δεν φταίνε σε τίποτα. 
Την ευθύνη, για το ότι αναγκάζεται μια επιχείρηση να κάνει περικοπές, την έχουν οι διευθυντές.  

Εάν απολύσει τους διευθυντές, το πιθανότερο είναι αυτοί να ανοίξουν επιχειρήσεις και να προσλάβουν ανέργους.  Η πλειοψηφία από αυτούς έχει μεγάλο “κομπόδεμα” (πολλοί από αυτούς ίσως είναι στη λίστα Λαγκάρντ).  

Εάν οι επιχειρηματίες απολύσουν τους μισούς διευθυντές, εκτός του ότι θα κάνουν τα προϊόντα τους πιο ανταγωνιστικά (από τη μείωση του κόστους),  θα βγάλουν την επιχείρησή τους από την “ύπνωση” και τη “δημοσιοϋπαλληλική” νοοτροπία, η οποία δημιουργείται από τη ρουτίνα. 
Θα γίνει μια "επανάσταση δημιουργικότητας" στην επιχείρησή τους.
Θα αναβαθμιστούν τα δημιουργικά στελέχη και θα πάρουν τη θέση των διευθυντών.
Θα βγάλουν από τα συρτάρια τις εξαιρετικές προτάσεις τους,  που οι διευθυντές, πονηρά σκεπτόμενοι*, ή λόγω ωχαδερφισμού*, δεν υλοποίησαν.
[Που να μπλέκουμε τώρα, μια χαρά είμαστε. Πέφτουν τα 20.000 το μήνα βρέξει - χιονίσει. Εάν  υλοποιήσουμε την  πρόταση του ταλέντου “σκάβουμε το λάκκο μας”,  θα μας πάρει αύριο “τη καρέκλα”]

Οι διευθυντές που θα μείνουν θα στρώσουν. 
Ξέροντας ότι η απόλυση τους είναι πολύ πιθανή (μέχρι τώρα το κόστος ήταν δυσβάστακτο), θα μειώσουν το  μισθό τους 50 - 75%, “θα βγάλουν το μυαλό τους από το ψυγείο”  και θα “τρέξουν” την επιχείρησή τους.   

Αυτοί που δε  θα αναβαθμιστούν, θα δουν αυτούς που αναβαθμίστηκαν και θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. 
Η εξέλιξη ενδιαφέρει τον εργαζόμενο  περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. 
Όταν δει  ότι δεν υπάρχει εξέλιξη “τον παίρνει ο ύπνος”. 
Πράγμα που γινόταν μέχρι τώρα.

Η  υλοποίηση της πρότασής μου θα επηρεάσει θετικά  το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών (στις περιπτώσεις που οι επιχειρηματίες απολύσουν τους διευθυντές, αντί να απολύσουν εργαζόμενους των 700 ευρώ),  γιατί θα στερήσει από τα “ρετιρέ”  τη δυνατότητα που είχαν  να  αγοράζουν αφειδώς ευρωπαϊκά εισαγόμενα.    
ΔΕΝ  θα αναγκαστούν  δε οι  χαμηλόμισθοι  να αγοράζουν κινέζικα (πράγμα που θα γινόταν εάν έχαναν τη δουλειά τους).


Κύριοι πολιτικοί,
Στο τέλος κάθε μήνα  πηγαίνετε και παίρνετε το μισθό σας.
Αυτός που σας “πληρώνει” είναι τα  προϊόντα που παράγουμε και οι υπηρεσίες που παρέχουμε στους  αλλοδαπούς (τουρισμός).
Τα  προϊόντα που παράγουμε και οι υπηρεσίες που παρέχουμε στους  αλλοδαπούς (τουρισμός), πληρώνουν όλους ανεξαιρέτως τους μισθούς και όλες τις συντάξεις.
Εάν δε βοηθήσετε τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι 100% βέβαιο, πως, ούτε εσείς, ούτε οι συγγενείς σας που εργάζονται στο δημόσιο, θα παίρνετε σε λίγους μήνες  το μισθό σας.

Αφήστε τις κόκκινες γραμμές.
“Ξυπνήστε”, όσο είναι νωρίς.



ΥΓ. Εάν η πρόταση αυτή ίσχυε την προηγούμενη διετία,  εκατοντάδες επιχειρήσεις που “έβαλαν λουκέτο”  θα είχαν σωθεί, εάν οι επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να απολύσουν τα “ρετιρέ” χωρίς κόστος.
Οι επιχειρήσεις αυτές, πήραν και πολλές άλλες επιχειρήσεις στο “λαιμό τους”, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: