Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Τέλη κυκλοφορίας


Ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας όπως γίνεται σήμερα είναι άδικος.
Η  διαδικασία ειδοποίησης, είσπραξης, κλπ, είναι γραφειοκρατική και χρονοβόρος.
Ο τρόπος υπολογισμού που  προτείνω, εκτός του ότι είναι απόλυτα δίκαιος, δίνει και στους πολίτες αυτήν την αίσθηση, πράγμα πολύ σημαντικό αυτήν την περίοδο.
Η όλη διαδικασία  θα είναι ταχύτατη συνοπτική και ακριβής.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Η κάλπικη λίρα πρόβλημα - παιχνίδι λογικής (λύση)

Έχουμε 40 λίρες εκ των οποίων μια (1) είναι κάλπικη (έχει διαφορετικό βάρος) , δεν ξέρουμε και δεν μας ενδιαφέρει να μάθουμε εάν αυτή είναι βαρύτερη η ελαφρύτερη. Θέλουμε με 4 ζυγίσεις σε έναν ζυγό ισορροπίας να βρούμε την κάλπικη.


Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Η παραβατικότητα των Ελλήνων οδηγών.

Η γενεσιουργός αιτία της παραβατικότητας των Ελλήνων οδηγών είναι οι πινακίδες σήμανσης.
Οι πινακίδες σήμανσης που υπάρχουν σε δρόμους των μεγάλων πόλεων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πινακίδες άνω των 40 ετών κι ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τότε εποχής, όταν τα αυτοκίνητα ήταν πολύ λιγότερα από τα σημερινά.
Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να είναι αδύνατο να τις σεβαστεί κάποιος, ακόμη κι όταν το θέλει.
Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα:

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Περιορισμένη Απαγόρευση Στάθμευσης (Καινοτομία)

Α. Το πρόβλημα
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αθήνας αλλά και των άλλων μεγάλων Δήμων της Χώρας, είναι η στάθμευση των αυτοκινήτων.
Η αντίληψη ότι το πρόβλημα οφείλεται στην πληθώρα αυτοκινήτων είναι απλοϊκή μιας και τελικά όλοι βρίσκουν θέση, παρόλο που πολλές θέσεις είναι μόνιμα πιασμένες με παρατημένα αυτοκίνητα. Δεν είναι τα πολλά αυτοκίνητα που δημιουρ­γούν το πρόβλημα, αλλά η πλήρης έλλειψη τάξης όπου ο καθένας επισκέπτης ή μόνιμος κάτοικος σταθμεύει μετά από αρκετή ταλαιπωρία όπου βρει, όταν βρει, και συνήθως πολλά τετράγωνα μακριά από το επιθυμητό σημείο (εγώ εκεί, εσύ εδώ).
Το αρνητικό αποτέλεσμα αυτής τις ταλαίπωρης κατάστασης είναι ότι ελάχιστα αυτο­κίνητα σταθμεύουν μπροστά ή κοντά στην κατοικία του ιδιοκτήτη τους, με δυσάρε­στες συνέπειες, μερικές από τις οποίες είναι: α) η πλήρης αδιαφορία για τα δρώμενα μπροστά στα σπίτια μας καθώς το αυτοκίνητό μας μακράν κρατεί, β) συναγερμοί, γ) σπασμένα τζάμια κλπ., πράγματα που υποβοηθούν τις εγκληματικές ενέργειες και τις ζημιές στα αυτοκίνητα. Τα επί μακρόν παρατημένα και ενδεχομένως κλεμμένα αυτοκίνητα δεν πέφτουν στην αντίληψή μας. Η κατάσταση του δικού μας αυτοκινήτου είναι πάντα ερωτηματική και μας απασχο­λεί μέχρι να ξαναδούμε το αυτοκίνητό μας, μήπως ξεχάσαμε πού σταθμεύσαμε ή μήπως μας το έκλεψαν; Να βρίσκεις θέση 5 τετράγωνα μακριά από το σπίτι σου και να πρέπει να κουβαλήσεις 5 τσάντες είναι αρκετά οδυνηρό. Και εκτός αυτών, υπάρχει μεγάλη σπατάλη χρόνου και χρήματος με την άσκοπη κίνηση των προς στάθμευση αυτοκινήτων, όπως και ο φυσικός εκνευρισμός που απορρέει από όλη αυτή την κατάσταση.
Όσο και αν φαίνεται περίεργο, στο τεράστιο αυτό πρόβλημα υπάρχει μια πρωτότυπη λύση μέσω της οποίας, εκτός των άλλων, επιτυγχάνουμε την απόλυτη τάξη, μια λύση η οποία έχει μόνον θετικές επιπτώσεις.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η κάλπικη λίρα (πρόβλημα λογικής).

Έχουμε 40 λίρες εκ των οποίων μια (1) είναι κάλπικη (έχει διαφορετικό βάρος) , δεν ξέρουμε και δεν μας ενδιαφέρει να μάθουμε εάν αυτή είναι βαρύτερη η ελαφρύτερη. Θέλουμε με 4 ζυγίσεις σε έναν ζυγό ισορροπίας να βρούμε την κάλπικη.

Η λύση:http://frenostonkatiforo.blogspot.com/2010/12/blog-post_27.html

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τα Μ.Μ.Ε. ως ένας από τους συντελεστές της κρίσης

Πρέπει να θεωρήσουμε ως αυταπόδεικτο το ότι από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, είμαστε οι λιγότερο ευφυείς.
Δεν είναι δηλαδή δυνατόν να ευημερούν οι λιγότερο ευφυείς και να περνούν μεγάλη κρίση οι πιο ευφυείς.
Σ'αυτό το συμπέρασμα θα καταλήξουμε πάλι, παρατηρώντας μικρές καθημερινές συνήθειες.
Αν για παράδειγμα πάμε σε κάποιο όροφο πολυκαταστήματος και παρατηρήσουμε αυτόν που πατάει το κουμπί για να καλέσει το ασανσέρ, θα διαπιστώσουμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πατάει μόνο το κουμπί που αντιστοιχεί στην κατεύθυνση που θέλει να πάει, αλλά και τα δύο με αποτέλεσμα και να χάνει χρόνο ο ίδιος αλλά και να ταλαιπωρεί όλους τους άλλους.
Αν πάμε επίσης σε ώρα αιχμής σε έναν πολυσύχναστο σταθμό μετρό, θα παρατηρήσουμε ότι αυτοί που περιμένουν να μπουν, στριμώχνονται μπροστά στην πόρτα εμποδίζοντας αυτούς που θέλουν να βγουν. Έτσι ο συρμός χάνει χρόνο και επηρεάζεται με αυτό τον τρόπο η συχνότητα των δρομολογίων με αποτέλεσμα μεγαλύτερο συνωστισμό μέσα στα βαγόνια.
Η ευφυΐα δεν είναι κάτι στατικό. Κάθε άνθρωπος έχει μία διακύμανση ανάμεσα στα όριά του.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Τηλεπαιχνίδι (πρόβλημα λογικής)

Ένας τηλεοπτικός σταθμός παρουσιάζει το εξής τηλεπαιχνίδι. Έχει 3 κουρτίνες όπου πίσω από μία από αυτές, υπάρχει 1 αυτοκίνητο. Ο παίχτης επιλέγει και δεσμεύει μία από τις 3 κουρτίνες. Ο παρουσιαστής του παιχνιδιού (ο οποίος γνωρίζει που βρίσκεται το αυτοκίνητο) υποχρεούται να ανοίξει μία κενή από  τις άλλες 2. (Πάντα θα υπάρχει μία τουλάχιστον κενή στις άλλες 2). Ο παίχτης τότε, έχει τη δυνατότητα να κρατήσει τη δική του ή να αλλάξει.
 Ένας άλλος τηλεοπτικός σταθμός, παρουσιάζει το εξής τηλεπαιχνίδι. Έχει  3 κουρτίνες όπου πίσω από μία από αυτές, υπάρχει 1 αυτοκίνητο. Ο παίχτης επιλέγει και δεσμεύει μία από τις 3 κουρτίνες. Ο παρουσιαστής του παιχνιδιού τότε, ζητάει από κάποιον από το κοινό (ο οποίος δε γνωρίζει πού βρίσκεται το αυτοκίνητο) να κάνει delete μία από τις άλλες 2 στην τύχη. Η κουρτίνα αυτή ανοίγει και αν είχε μέσα το αυτοκίνητο, το παιχνίδι ξαναρχίζει από την αρχή (ξαναδιαλέγει ο παίχτης μία από τις 3) και επαναλαμβάνεται μέχρις ότου η κουρτίνα που γίνεται delete από τον άνθρωπο του κοινού, να μην έχει το αυτοκίνητο. Ο παίχτης τότε, έχει τη δυνατότητα να κρατήσει τη δική του ή να αλλάξει.

Έχετε τη δυνατότητα να συμμετάσχετε σε ένα από τα δύο τηλεπαιχνίδια. Ποιο θα προτιμούσατε?