Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

“Τριπλό κουίζ 2”©. Τηλεπαιχνίδι.

Το “Τριπλό κουίζ 2” είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με τρεις παίκτες. Είναι το δεύτερο  (μια παραλλαγή του πρώτου)  από μια σειρά παιχνιδιών που έχουν ως βάση μια καινοτομία μου: το “τριπλό κουίζ”©


Το τριπλό κουίζ είναι ένα σετ τριών ερωτήσεων, γραμμένων στη σειρά.
Κάτω από την κάθε ερώτηση υπάρχουν τρεις πιθανές απαντήσεις, όπου η μια μόνο είναι σωστή.
Οι απαντήσεις είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο, ώστε στην κάθε γραμμή να υπάρχει μόνο μια σωστή απάντηση.
Οι απαντήσεις είναι γραμμένες σε ένα πλέγμα 9 τετραγώνων (3×3). Στην κάθε στήλη και στην κάθε γραμμή, υπάρχει μόνο μια σωστή απάντηση.

Παράδειγμα: 
Παίκτης "Α"
Παίκτης "Β"
Παίκτης "Γ"
Ερώτηση Α:
Ποιος από τους παρακάτω  είναι ο Υπουργός Υγείας:
Ερώτηση Β:
Ποιος από τους παρακάτω  είναι ο Υπουργός Παιδείας:
 Ερώτηση Γ:
Ποιος από τους παρακάτω  είναι ο Υπουργός Εξωτερικών:
1Α.   Π. Πολάκης.
1Β.  Θ Πελεγρίνης.
1Γ.  Ν. Κοτζιάς.
2Α. Π. Κουρουμπλής
2Β.  Ν. Φίλης.
2Γ.   Ι. Δραγασάκης
3Α.  Α.Ξανθός
3Β.  Α. Μπαλτάς.
3Γ.  Ν. Παππάς.
Στο συγκεκριμένο παιχνίδι o παίκτης "Α" απαντά στην ερώτηση Α ,ο παίκτης "Β" στην ερώτηση Β  και ο παίκτης "Γ" στην ερώτηση Γ.
Εάν ένας παίκτης δεν ξέρει την απάντηση στην ερώτησή του, αλλά ξέρει την απάντηση σε κάποια άλλη, μπορεί να αποκλείσει μια απάντηση, γιατί στην κάθε γραμμή, υπάρχει μόνο μια σωστή απάντηση. 

Το παιχνίδι έχει 4 γύρους και τον τελικό. Ο κάθε γύρος έχει 3 κουίζ και ο τελικός 1.Συνολικά 13 κουίζ. 
Όλα τα κουίζ είναι σαν το ανωτέρω  παράδειγμα. Αυτό που αλλάζει είναι η δυσκολία και οι κατηγορίες των ερωτήσεων.
Και στα 13 κουίζ ο κάθε παίκτης έχει την ίδια την ίδια στήλη ο παίκτης “Α” απαντά συνεχώς στην ερώτηση Α,, ο ”Β” στη Β και ο “Γ” στη Γ.
Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού οι παίκτες κερδίζουν βαθμούς και ευρώ..
Στο τέλος του 4ου γύρου αυτός που έχει τους ποιο πολλούς βαθμούς είναι ο νικητής (η βαθμολογία είναι τέτοια που αποκλείονται οι ισοβαθμίες).
Ο νικητής τα ευρώ που έχει πάρει μέχρι εκείνη τη στιγμή τα παίρνει ότι και να γίνει στον τελικό (στο 13ο κουίζ). Εάν απαντήσει σωστά στο 13ο κουίζ κερδίζει και το χρηματικό έπαθλο. Οι δυο χαμένοι τα ευρώ που έχουν κερδίσει –εάν έχουν - κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, τα διεκδικούν και τα κερδίζουν εάν απαντήσουν σωστά στο 13ο  κουίζ.

Επιλογή παικτών.
Πριν ξεκινήσει το κυρίως παιχνίδι γίνεται ένα άλλο πολύ γρήγορο παιχνίδι,  από το οποίο επιλέγονται οι τρεις παίκτες. Το παιχνίδι αυτό δεν το δείχνει η τηλεόραση και δεν το περιγράφω εδώ.
Αυτός που θα επιλεγεί 1ος παίρνει 2 βαθμούς και το γράμμα “Α”.
Αυτός που θα επιλεγεί 2ος παίρνει 1 βαθμό και το γράμμα “Β”.
Αυτός που θα επιλεγεί 3ος δεν παίρνει βαθμό,  παίρνει  το γράμμα “Γ”.

Βαθμολογία.
Από τον αγώνα επιλογής οι παίκτες παίρνουν τους πρώτους βαθμούς, αυτοί οι μικροί βαθμοί αποτρέπουν τις ισοβαθμίες.
Το κάθε κουίζ μοιράζει στους νικητές ένα συγκεκριμένο αριθμό βαθμών, οι οποίοι εξαρτώνται από τον γύρο που ανήκει το κουίζ.  Το κάθε  κουίζ του 1ου γύρου πχ. μοιράζει στους νικητές 300 βαθμούς. Εάν απαντήσει σωστά μόνο ο ένας κερδίζει τους 300 βαθμούς, εάν απαντήσουν σωστά δυο κερδίζουν από 150 βαθμούς, εάν απαντήσουν σωστά και οι τρεις κερδίζουν από 100 βαθμούς.
Εάν σε κάποιο κουίζ απαντήσει σωστά μόνο ένας, παίρνει ένα επιπλέον μπόνους.
Το μπόνους αυτό είναι διπλό. Είναι οι ευρωβαθμοί, το ύψος των οποίων εξαρτάται πάλι από τον γύρο που ανήκει το κουίζ.
Στον 1ο γύρο πχ, εάν σε κάποιο κουίζ απαντήσει σωστά μόνο ένας, εκτός από τους 300 βαθμούς, θα πάρει και 100 ευρωβαθμούς, δηλαδή 100 βαθμούς και 100 ευρώ.
Ευρωβαθμούς μπορούν να πάρουν οι παίκτες και με έναν άλλο τρόπο στον 3ο και στον 4ο γύρο.  Το πώς και το πόσους θα το περιγράψω στην περιγραφή των γύρων.
Στο τέλος του 4ου γύρου οι τρεις παίκτες θα έχουν συγκεντρώσει κάποιους βαθμούς και κάποια ευρώ ο καθένας. Αυτός που έχει τους ποιο πολλούς βαθμούς κάνει αυτομάτως δικά του τα ευρώ που έχει κερδίσει από τους  ευρωβαθμούς και διεκδικεί στον τελικό το έπαθλό του.

Κατηγορίες ερωτήσεων.
Θα υπάρχουν οκτώ κατηγορίες, το ποιες θα είναι αυτές εξαρτάται από το κοινό  που θα θελήσει να προσελκύσει το κανάλι που θα εντάξει το παιχνίδι στο πρόγραμμά του.
Οι τρεις ερωτήσεις του κάθε κουίζ θα ανήκουν στην ίδια κατηγορία και θα έχουν την ίδια δυσκολία.
Την κατηγορία την επιλέγουν οι παίκτες. Σε κάθε γύρο ο κάθε παίκτης επιλέγει μια φορά κατηγορία, στο πρώτο κουίζ του γύρου ο παίκτης “Α” κλπ.
Την κατηγορία που επιλέγει ο κάθε παίκτης σε κάποιο γύρο, δεν μπορεί να την επιλέξει σε επόμενο. Στον τελικό  (στο 13ο κουίζ) επιλέγει κατηγορία ο νικητής. Θα έχει διαθέσιμες 4 κατηγορίες (όχι αυτές που θα έχει επιλέξει στους 4 γύρους).


1ος γύρος.
Ο γύρος αυτός έχει 3 κουίζ. Τα κουίζ 1- 3.
Τα κουίζ αυτά έχουν εύκολες ερωτήσεις, σαν αυτό του παραδείγματος στην αρχή.
Σε μια κλίμακα δυσκολίας από το 1 έως το 10, η δυσκολία των ερωτήσεων των κουίζ αυτού του γύρου είναι 2-3.
Στο 1ο κουίζ επιλέγει κατηγορία ερωτήσεων ο παίκτης “Α”, στο 2ο ο “Β” και στο 3ο ο “Γ”.
Όποια κατηγορία από τις 8 επιλέξει ο κάθε παίκτης, δε θα μπορέσει να την επιλέξει στους επομένους γύρους.
Το κάθε  κουίζ αυτού του γύρου  μοιράζει στους νικητές 300 βαθμούς. Εάν απαντήσει σωστά μόνο ο ένας, κερδίζει τους 300 βαθμούς. Εάν απαντήσουν σωστά δυο κερδίζουν από 150 βαθμούς.  Εάν απαντήσουν σωστά και οι τρεις κερδίζουν από 100 βαθμούς.
Εάν σε κάποιο κουίζ απαντήσει σωστά μόνο ένας, εκτός από τους 300 βαθμούς, θα πάρει και 100 ευρωβαθμούς, δηλαδή 100 βαθμούς και 100 ευρώ.

2ος γύρος.
Ο γύρος αυτός έχει 3 κουίζ. Τα κουίζ 4- 6.
Τα κουίζ αυτά έχουν μέτριες προς το εύκολες ερωτήσεις.
Σε μια κλίμακα δυσκολίας από το 1 έως το 10, η δυσκολία των ερωτήσεων των κουίζ αυτού του γύρου είναι 3-4.

Στο 4ο κουίζ επιλέγει κατηγορία ερωτήσεων ο παίκτης “Α”, στο 5ο ο “Β” και στο 6ο ο “Γ”.
Όποια κατηγορία από τις 8 επιλέξει ο κάθε παίκτης, δε θα μπορέσει να την επιλέξει στους επόμενους γύρους.
Το κάθε  κουίζ αυτού του γύρου  μοιράζει στους νικητές 420 βαθμούς. Εάν απαντήσει σωστά μόνο ο ένας, κερδίζει τους 420 βαθμούς. Εάν απαντήσουν σωστά δυο κερδίζουν από 210 βαθμούς.  Εάν απαντήσουν σωστά και οι τρεις κερδίζουν από 140 βαθμούς.
Εάν σε κάποιο κουίζ απαντήσει σωστά μόνο ένας, εκτός από τους 420 βαθμούς, θα πάρει και 150 ευρωβαθμούς, δηλαδή 150 βαθμούς και 150 ευρώ.

3ος γύρος.
Ο γύρος αυτός έχει 3 κουίζ. Τα κουίζ 7- 9.
Τα κουίζ αυτά έχουν μέτριες ερωτήσεις.
Σε μια κλίμακα δυσκολίας από το 1 έως το 10, η δυσκολία των ερωτήσεων των κουίζ αυτού του γύρου είναι 4-5.

Στο γύρο αυτό οι παίκτες δεν απαντούν ταυτόχρονα.
Στο κουίζ 7 επιλέγει κατηγορία ερωτήσεων  και απαντά πρώτος ο παίκτης “Α”.
Εμφανίζεται η επιλογή του, την βλέπουν οι αντίπαλοί του και μετά απαντούν αυτοί. Απαντούν ξέροντας τι επέλεξε ο παίκτης “Α”
Στο κουίζ 8 επιλέγει κατηγορία ερωτήσεων  και απαντά πρώτος ο παίκτης “Β”.
Εμφανίζεται η επιλογή του, την βλέπουν οι αντίπαλοί του και μετά απαντούν αυτοί. Απαντούν ξέροντας τι επέλεξε ο παίκτης “Β”
Στο κουίζ 9 επιλέγει κατηγορία ερωτήσεων  και απαντά πρώτος ο παίκτης “Γ”.
Εμφανίζεται η επιλογή του, την βλέπουν οι αντίπαλοί του και μετά απαντούν αυτοί. Απαντούν ξέροντας τι επέλεξε ο παίκτης “Γ”.
Το κάθε  κουίζ αυτού του γύρου  μοιράζει στους νικητές 540 βαθμούς. Εάν απαντήσει σωστά μόνο ο ένας, κερδίζει τους 540 βαθμούς. Εάν απαντήσουν σωστά δυο κερδίζουν από 270 βαθμούς.  Εάν απαντήσουν σωστά και οι τρεις κερδίζουν από 180 βαθμούς.
Εάν σε κάποιο κουίζ απαντήσει σωστά μόνο ένας, εκτός από τους 540 βαθμούς, θα πάρει και 200 ευρωβαθμούς, δηλαδή 200 βαθμούς και 200 ευρώ.
Ο παίκτης που απαντά πρώτος, εάν απαντήσει σωστά, θα πάρει επιπλέον  100 ευρωβαθμούς, δηλαδή 100 βαθμούς και 100 ευρώ.
Εάν ο πρώτος παίκτης απαντήσει λάθος, προφανώς επέλεξε γραμμή στην οποία ανήκει η σωστή  απάντηση κάποιου άλλου παίκτη. Εάν αυτός ο παίκτης δεν παρασυρθεί από την λανθασμένη απάντηση αυτού που απάντησε πρώτος και απαντήσει σωστά, θα πάρει αυτός τους 100 ευρωβαθμούς.
Στο κουίζ του παραδείγματος (στην αρχή της παρουσίασης), εάν  πρώτος παίκτης ήταν  ο παίκτης “Α” και  είχε απαντήσει 1Α αντί 3Α (Π. Πολάκης αντί Α. Ξανθός), εάν ο παίκτης “Γ” δεν παρασυρθεί και απαντήσει 1Γ (Ν. Κοτζιάς), θα πάρει αυτός τους 100 ευρωβαθμούς4ος γύρος.
Ο γύρος αυτός έχει 3 κουίζ. Τα κουίζ 10- 12.
Τα κουίζ αυτά έχουν μέτριες προς το δύσκολες ερωτήσεις.
Σε μια κλίμακα δυσκολίας από το 1 έως το 10, η δυσκολία των ερωτήσεων των κουίζ αυτού του γύρου είναι 5-6.
Στο γύρο αυτό οι παίκτες δεν απαντούν ταυτόχρονα.
Στο κουίζ 10 επιλέγει κατηγορία ερωτήσεων  και απαντά πρώτος ο παίκτης “Α”.
Εμφανίζεται η επιλογή του, την βλέπουν οι αντίπαλοί του και απαντά ο παίκτης “Β”. Εμφανίζεται και η επιλογή του παίκτη “Β” και μετά απαντά ο παίκτης “Γ”, ξέροντας τι έχουν απαντήσει οι άλλοι δυο.

Στο κουίζ 11 επιλέγει κατηγορία ερωτήσεων  και απαντά πρώτος ο παίκτης “Β”.
Εμφανίζεται η επιλογή του, την βλέπουν οι αντίπαλοί του και απαντά ο παίκτης “Γ”. Εμφανίζεται και η επιλογή του παίκτη “Γ” και μετά απαντά ο παίκτης “Α”, ξέροντας τι έχουν απαντήσει οι άλλοι δυο.

Στο κουίζ 12 επιλέγει κατηγορία ερωτήσεων  και απαντά πρώτος ο παίκτης “Γ”.
Εμφανίζεται η επιλογή του, την βλέπουν οι αντίπαλοί του και απαντά ο παίκτης “Α”. Εμφανίζεται και η επιλογή του παίκτη “Α” και μετά απαντά ο παίκτης “Β”, ξέροντας τι έχουν απαντήσει οι άλλοι δυο.

Το κάθε  κουίζ αυτού του  γύρου  μοιράζει στους νικητές 600 βαθμούς. Εάν απαντήσει σωστά μόνο ο ένας, κερδίζει τους 600 βαθμούς. Εάν απαντήσουν σωστά δυο κερδίζουν από 300 βαθμούς.  Εάν απαντήσουν σωστά και οι τρεις κερδίζουν από 200 βαθμούς.
Εάν σε κάποιο κουίζ απαντήσει σωστά μόνο ένας, εκτός από τους 600 βαθμούς, θα πάρει και 250 ευρωβαθμούς, δηλαδή 250 βαθμούς και 250 ευρώ.
Ο παίκτης που απαντά πρώτος, εάν απαντήσει σωστά, θα πάρει επιπλέον  150 ευρωβαθμούς, δηλαδή 150 βαθμούς και 150 ευρώ.
Εάν ο πρώτος παίκτης απαντήσει λάθος, προφανώς επέλεξε στήλη στην οποία ανήκει η σωστή ερώτηση (και απάντηση) κάποιου άλλου παίκτη. Εάν αυτός ο παίκτης δεν παρασυρθεί από την λανθασμένη απάντηση αυτού που απάντησε πρώτος και απαντήσει σωστά, θα πάρει αυτός τους 150 ευρωβαθμούς.
Στο κουίζ του παραδείγματος (στην αρχή της παρουσίασης), εάν  πρώτος παίκτης ήταν  ο παίκτης “Α” και  είχε απαντήσει 1Α αντί 3Α (Π. Πολάκης αντί Α. Ξανθός), εάν ο παίκτης “Γ” δεν παρασυρθεί και απαντήσει 1Γ (Ν. Κοτζιάς), θα πάρει αυτός τους 150 ευρωβαθμούς


Αυτός που μετά από αυτόν το γύρο έχει τους περισσότερους βαθμούς είναι ο νικητής και παίζει στον τελικό. Τα  ευρώ που έχει αποκτήσει -εάν έχει - στην διάρκεια του παιχνιδιού (από τους ευρωβαθμούς) τα παίρνει ότι και να κάνει στον τελικό.
 ΤελικόςΜέσα σε μια κληρωτίδα υπάρχουν 12 κάψουλες. Μέσα στην κάθε κάψουλα αναγράφεται ένα ποσό.
Τα ποσά είναι τα εξής:
1.000 € σε 6 κάψουλες
2.000 € σε 3 κάψουλες
3.000€  σε 2 κάψουλες
6.000 € σε 1 κάψουλα
Ο νικητής επιλέγει μια από τις 12 και δηλώνει τι ποσό πιστεύει ότι αναγράφει στο εσωτερικό της, η κάψουλα που επέλεξε.
Μετά επιλέγει κατηγορία ερωτήσεων για το κουίζ του τελικού.
Έχει διαθέσιμες 4 κατηγορίες (όχι αυτές που έχει επιλέξει στους 4 γύρους).
Το κουίζ του τελικού θα έχει δύσκολες, αλλά λογικές ερωτήσεις.
Σε μια κλίμακα δυσκολίας από το 1 έως το 10, η δυσκολία των ερωτήσεων του κουίζ του τελικού είναι 7-8.

Εάν απαντήσει σωστά στο τελευταίο κουίζ κερδίζει το ποσό που αναγράφεται στην κάψουλα.
Εάν είχε μαντέψει σωστά κερδίζει το ποσό αυτό εις διπλούν.
Στο κουίζ του τελικού απαντούν και οι ηττημένοι. Όποιος από τους ηττημένους απαντήσει σωστά παίρνει τα χρήματα που είχε κερδίσει στο παιχνίδι από τους   ευρωβαθμούς που είχε πάρει- εάν είχε.


Copyright: Τάκης Κωτσιόπουλος.


ΥΓ. Το παιχνίδι αυτό έχει δυο βασικές  καινοτομίες.
Η μια είναι η δομή του παιχνιδιού και η άλλη είναι το τριπλό κουίζ.
Και των δυο καινοτομιών μου ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα.

ΥΓ.2  Περισσότερα τηλεπαιχνίδια και τηλετουρνουά προσεχώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια: